Kellojen siirto kesäaikaan voi lisätä etenkin nuorten uniongelmia

Joka keväinen kellojen siirto voi olla syy useiden ihmisten, mutta erityisesti nuorten uniongelmien lisääntymiseen. Jopa kevään ylioppilaskirjoitukset voivat häiriintyä monella nuorella, joiden unirytmiin kellojen siirto kesäaikaan voi vaikuttaa välittömästi. 

Tutkijat ovat havainneet, että kellojen siirto yksi tunti eteenpäin erityisesti keväisin, voi olla yhteydessä erilaisiin negatiivisiin terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi sydänongelmien ja muiden terveyshaittojen lisääntymisiin aikuisilla, mutta erityisesti teini-ikäisten uniongelmiin ja unen puutteeseen. Syksyllä tapahtuvaan niin sanottuun normaaliaikaan siirtyminen ei katsota olevan vastaavia ongelmia.

Neurologian ja pediatrian professori  sekä Vanderbiltin yliopiston lääketieteellisen keskuksen uniosaston johtaja Beth Ann Malow on tutkinut jo viiden vuoden ajan kellojen siirron etuja ja haittoja terveyteemme.

Hän on todennut, että kesäaikaan siirtymisen negatiivinen vaikutus terveyteen voi alkaa välittömästi ja vaikutus voi kestää, koko kesäajan eli noin kahdeksan kuukautta.

Syksyinen normaaliaika on lähempänä luontaista rytmiämme

Syksyisin siirrettävää aikaa kutsutaan normaaliajaksi. Normaaliaika on lähempänä luontaista rytmiämme. Toki yksilöllisiä erojakin voi olla.

Kesäajassa oleminen tarkoittaa, että saamme aamun luonnonvaloa tuntia myöhemmin  ja vastaavasti myös ilta hämärtyy tuntia myöhemmin eli on valoisampaa yksi tunti pidempään.

Aamuvalosta apua univaikeuksiin

Aamuvalo on välttämätöntä kehon luonnolliseen rytmiin saattamisessa. Se herättää meidät ja nousemme levänneinä taas uuteen aamuun. Useassa tutkimuksessa on todettu, että aamuvalo kohottaa myös mielialaa ja saa olon tuntumaan keveämmältä. Aamun tunteina ulkona liikkumisesta saakin hyvän unen lisäksi runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Aamuinen ulkoilu on hyvä keino ennaltaehkäistä myös stressin kroonistumista sekä auttaa kaamosoireilusta kärsiviä syksymmällä.

Suurin osa asiantuntijoista puoltaa syksyisen pysyvän normaaliajan ottamista käyttöön. Esimerkiksi Meksiko on ottanut käyttöön pysyvän normaaliajan vetoamalla terveyteen, tuottavuuteen ja energian säästöön.

Melatoniinin eritys on voimakkaimmillaan varhaisessa teini-iässä

Se että altistumme valolle myöhemmin illalla on hintansa. Pidempään kestävä iltavalo hidastaa uneliaisuutta tuottavan hormonin melatoniinin tuotantoa, mikä häiritsee nukahtamista ja unen laatua. Näin nukutaan vähemmän ja normaali unirytmi häiriintyy sekä unen puute voi kroonistua, etenkin nuorilla.

Syynä tähän on, että teini-iässä melatoniinin vapautuminen on suurimmillaan ja vapautumista tapahtuu myöhäiseen iltaan. Pidempään jatkuva iltavalo voi aiheuttaa murrosikäisen nukahtamista helpottavan luonnollisen signaalin viivästymisen. Minkä vuoksi nuoret ovat erityisen alttiita unihäiriöille pitkästä iltavalosta johtuen. Tästä syystä myös tietokoneiden ruudut kannattaa sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta taattaisiin normaali melatoniinin erittyminen illalla.

Murrosikäisen melatoniinin erittymisen muutos kestää noin kahteenkymmeneen ikävuoteen asti.

Poliitikkojen vastuullisuutta on kuunnella tutkijoita

Se miksi alunperin kellonaikoja on lähdetty siirtelemään osoittaa sen, että ei olla täysin ymmärretty, että unen ja unirytmien herkästi häiriintyvä kokonaisuus, voi aiheuttaa terveysongelmia ja kroonista väsymystä.

Sähkön säästäminen, kun illalla on valoisampaa on osoittautunut vääräksi, koska sähkön kulutus ja on puolestaan lisääntynyt aamun tunteina. Perusteluiksi ei myöskään enää riitä, että rikollisuus vähenee, kun illalla on yksi tunti valoisampaa, sekin on osoittautunut vääräksi. Myös se että ihmiset saisivat yhden tunnin lisää valoisaa aikaa shoppailuun ja muuhun, ei myöskään voi riittää enää syyksi, jos maksamme siitä kovaa hintaa väsymyksenä, terveytemme kustannuksella. 

Yhä useammat ihmiset ymmärtävät kellojen siirtelyjen  ongelmallisuuden, joten useat maat haluaisivatkin nyt eroon tästä terveyttä haittaavasta tavasta. Suomi on ehdottanut jo vuonna 2018 Euroopan komissiolle tästä tavasta luopumisesta, mutta asia on jätetty harmillisesti pöydälle.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00